Első Budapest Fotó Fesztivál

KIÁLLÍTÁS

Az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja, Alex Webb Műcsarnokbeli kiállításával veszi kezdetét mától az első alkalommal megrendezendő Budapest Fotó Fesztivál.

MTI - MMO 2017-03-01 09:11
Cikk küldése e-mail:

A klasszikus és kortárs magyar, valamint a nemzetközi fotográfia értékeit bemutató fesztivál igazgatója, Mucsy Szilvia hangsúlyozta: a Magnum nemzetközi fotóügynökség fotósa, Alex Webb csodálatos és mély mondanivalóval rendelkező munkái révén igazi sztár, nem csupán a szűk szakma, hanem a szélesebb közönség számára is.

 

Műcsarnok. Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése

2017. március 1. – április 9.


Along the river, Yaviza, Panama, 2004 © Alex Webb/Magnum Photos

 

"A Műcsarnok számára Alex Webb kiállítása egy beteljesült álom" - fogalmazott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, aki kitért arra is: a Budapest Fotó Fesztivál kiállításai valódi "magasiskolát" képviselnek.
Alex Webb tudatos, érzékeny művész. Megközelítése inkább szépírói, mintsem fotóriporteri. Mindez általában nem igazán jellemző a spontán életet megörökítő és feldolgozó street photography művelőire - emelte ki Szarka Klára fotótörténész, a 63 felvételt felvonultató tárlat kurátora. A fény szenvedése című kiállítás a fotóművész első átfogó monográfiájának anyagát öleli fel.
Alex Webb fotográfiája minden szempontból izgalmas határokon mozog. Életművének egyszerre vannak szocio- és dokumentum-fotográfiai vonatkozásai, ugyanakkor munkássága valódi, autonóm művészfotográfia.
Alex Webb a kiállítás sajtóbejárásán elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy a munkái elrendezésében ennyire hangsúlyos szerepet kap a felvételek készítésének földrajzi helyszíne.
"Azt hiszem, ez a koncepció remekül működik" - fűzte hozzá a fotográfus. Mint felidézte, generációjának számos tagjához hasonlóan korábban fekete-fehér képekkel dolgozott, ám amikor Haitin és a mexikói-amerikai határon fotózott, úgy érezte színesre kell váltania.
A tört fényekkel és vibráló színekkel jellemezhető látásmódom a 1970-80-as években alakult ki, és alapjaiban ma is ezt a fajta munkát folytatom, Isztambulban, Latin-Amerikában és Európa különböző részein is - fűzte hozz Alex Webb, aki 1976 óta tagja a hetvenéves, legendás fotóügynökségnek, a Magnum nemzetközi fotóügynökségnek.

A Budapest Fotó Fesztivál a Főváros támogatásával három fő helyszínen zajlik április végéig, a Műcsarnok mellett a Szubjektum című kiállítást befogadó Várkert Bazárban, valamint a Budapest Projekt Galériában, ahol a 2016-os görög Photometria fotófesztivál anyagát, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak munkáit bemutató két tárlat kap helyet.csatlakoztak az Európa neves fotófesztiváljait tömörítő The Photo Europe Network (PHEN) hálózathoz is.

Somosi Rita, a fesztivál kurátora hangsúlyozta: terveik szerint a fesztivál minden évben külön műfaji tematikával jelentkezik. Idén ez a portré, amelyhez alkotói pályázatot hirdettek meg, ennek válogatott alkotásait a Várkert Bazárban lehet megnézni a Szubjektum című, áprilisban nyíló csoportos kiállításon.
Március végétől három helyszínen - a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Gregersen Art Point-ban és a VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házában - mutatkozik be tematikus kiállítások keretében Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit száz év fotótörténetébe betekintést nyújtó gyűjteménye. A fesztivál két hónapja alatt számos múzeumban, galériában és külföldi kulturális intézetben rendeznek fotóművészeti kiállításokat - a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban például az első magyar sportfotós, Vermes Lajos munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők -, emellett workshopok, szakmai programok, bemutatók és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a közönséget. Bővebb információ : ITT!

 

 

Budapest Fotó Fesztivál
2017. február 28. – április 30.

 

  
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...