„A debreceni gyufagyárral kezdődött…”

KIÁLLÍTÁS

A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban - emlékkiállítás.

Scholtz Róbert 2017-02-16 20:57
Cikk küldése e-mail:

„Azt írták a donbászi vidékről,

Véresen ment le a nap az égről,

De sok vér folyt az idegen földre,

De sok idegen bányász aludt el örökre.”

(Donbász, részlet, Ismeretlen szerző 1947)

 

1945. Boldogasszony hava a Tokaj-hegyaljai sváb történelem legsötétebb korszakának hajnala. Az 1750-ben magánföldesúri telepítésként létesült Hercegkútról és Rátkáról január 2-án és 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra”, jóvátételi kényszermunkára a Szovjetunióba. Vitték a nőket, férfiakat, fiatalokat és időseket egyaránt. A legfiatalabbak 15, a legidősebbek 65 évesek voltak. Egy dolog volt fontos számukra: a létszám. A bevagonírozott 348 főből 46-an nem tértek vissza. Többségük a lágerek környéki jeltelen sírokban, kevesebb részük a hazafelé vezető vasútvonalak mentén, illetve egy-egy beomlott szénbánya mélyén alussza örök álmát.

 

 

Az embertelen körülmények között dolgoztatott, testileg-lelkileg megnyomorított elhurcoltak közül sokan még az ötvenes években meghaltak. A szerencsésebbek családot alapítottak és gyermekeik, unokáik születtek. Tizenhárman még mindig köztünk járnak. A túlélőkre kényszerített hallgatás évtizedei elmúltak. Napjainkban, ha könnyeikkel küszködve is, de szabadon beszélnek a 70 évvel ezelőtt történtekről, a debreceni gyufagyárba tett kényszerutazásukról.

 

 

A Zemplén Német Iskolaegylet vándorkiállítása a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt Tokaj-hegyaljai sváb lakosoknak állít emléket. A kiállítás 2017. február 10-25. között Rátka és Hercegkút után Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban lesz megtekinthető. A kiállításban szakmai tárlatvezetéseket és rendhagyó történelemórákat szervezünk, amelyeket két kiadvánnyal és egy honlappal színesítünk. A rendezvényt február 25-én egy a korszak főbb eseményeit bemutató konferenciával zárjuk, ahová sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

 

A Zemplén Német Iskolaegylet jelen projektje hiánypótló szerepet játszik a helyi, regionális és az országos nemzetiségi oktatásban. Segítségével lehetővé válik a Tokaj-Hegyaljáról elhurcoltak történetének behatóbb megismerése, valamint a tananyag elsajátítása játékos, interaktív módon.

 

A projekt megvalósulását a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.

 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...