Női középkezdés

KIÁLLÍTÁS

Visszasétálunk a múltba, előre vetítjük a jövőt, aztán visszatérünk a jelenbe: Vinkler Zsuzsi kiállítása február 17-én 18 órakor nyílik a Ferenczy Múzeumban.

Magyar Múzeumok Online 2017-02-16 08:13
Cikk küldése e-mail:

Vinkler Zsuzsi Középkezdés című kiállítása személyes létkérdésekre fókuszál, merít a családi múltból, a felmenők történeteiből, a szubjektív emlékezetből, mindabból a megragadható és absztrakt családi örökségből, mely művészi identitását meghatározza. A tárlat címe a művész pozíciójára és helyzetére utal, aki „itt és most” a múlt örökségével tart a jövő felé.

A pszichológus végzettségű alkotó a képzőművészet és lélektan határmezsgyéjén alkot, kitágítva a képzőművészet kereteit a pszichológia módszereivel és látásmódjával.

A kiállításnak van egy meghatározott íve, mégsem egy narratív történet megrajzolása a cél, csupán emlékek, érzetek, megidézett helyzetek és szituációk, tárgyak és pillanatok révén ismerjük meg egy család 20. századi történetét.

 

 

A kéz, a tapintás, a múlt érintése ölt testet az Egyensúlyi állapotok című installációban. A liszt, a háztartás, a női társadalmi szerepek szimbólumaként jelenik meg, de azon túllépve a családi egyensúly érzékeny, sérülékeny voltára mutat rá. A megtapintható, finoman lepergő anyag, mely egyszerre van kint és bent, azt az életképes családi rendszert modellezi, mely egyidejűleg őrzi az állandóságot, de képes a változásra is.

A kiállítás sajátos időszemléletet képvisel, a befogadót aktívan bevonja az emlékezésbe, a múlt és a jelen idő élményébe, a jövő víziójába. Ezt a belső munkát a művész oly módon is segíti, hogy hétfői napokon egyéni coachingra hívja az érdeklődőket. A találkozás során a művész az általa létrehozott kreatív térben fogadja a látogatókat, és az üléseken kettős szerepben, képzőművészként és tanácsadó pszichológusként van jelen.

Kopin Katalin művészettörténész

 

 

Hogy függ össze a frizuránk és a velünk eltelt idő?

Mit csinálunk valójában, amikor kezünkbe vesszük a sorsunkat?

Milyen érzéseket kelt bennünk, ha Szondi Lipót a jövőnkről gondolkodik?

Milyen történetet rakunk össze a múlt képkockáiból? Milyen alakú a liszt?

 

Ezekre a kérdésekre találhat válaszokat, aki megnézi a kiállítást.

A látogatók saját választásait a kiállítótérből kilépve a három időrágó automata egyike rögzíti. Vajon a múltat, a jelent vagy a jövőt választják a legtöbben? A kiállítás két hónapig tart nyitva - a végére kiderül.

 
Baselitz. Újrajátszott múlt
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...