Az év múzeuma 2015: Szent Bertalan-templom Kincstára, Gyöngyös

KITÜNTETÉS

A Szent Bertalan-templom Kincstára a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért nyerte el a kitüntető címet.

Magyar Múzeumok Online 2016-05-21 14:19
Cikk küldése e-mail:

A Kincstár az uniós támogatással felújított barokk Almásy-házban kapott helyet. A történelmi múltú épületet (amely a Szent Korona őrzési helye volt a napóleoni háborúk idején) felerészben a plébánia céljaira, míg másik felét a múzeum céljaira restaurálták. A teljes felújítás és a múzeum berendezése 2014 nyarára készült el, ekkor nyílt meg az újjárendezett kiállítás.

 

 

A Szent Korona házban mára az ország második legjelentősebb egyházi gyűjteményét csodálhatják meg a látogatók. A bemutatott 15-16. századi és fiatalabb ötvösremekeket jól kiegészítik a textilek, (miseruhák, kehelykendők, stólák), a zömmel 17. század utáni könyvek és írott emlékek.

A Kincstár működésének első teljes éve 2015-ben volt. Az intézmény a hagyományos kiállítóhely funkciónál jóval több feladatot vállal, nem egy esetben múzeumi működési jelleggel. Gondolunk itt elsősorban a közösségfejlesztési, múzeumpedagógiai munkára, mely a tárlatvezetések mellett egyre jelentősebb. Az intézmény több, elsősorban egyházi fenntartású iskolával kötött kulturális megállapodást, de elkezdődött az egyeztetés a Gyöngyösi Tankerülettel is. Ennek egyik első lépése volt az un. múzeumpedagógiai információs nap, ahol mód nyílt a Kincstár szakmai, múzeumpedagógiai terveinek bemutatására és megvitatására.

 

 

Az év során több alkalommal került sor családi és iskolai múzeumpedagógiai foglalkozásokra, jeles napokhoz, eseményekhez kötődve. A foglalkozások megtartását az intézmény a római katolikus hitvallásához alkalmazkodva rendezi meg. Elsődlegesen a római katolikus egyház ünnepeit, a múzeumban bemutatott liturgikus tárgyaihoz kapcsolódva, nem csak a családi napokon, hanem óvodai, iskolai foglalkozásokon és múzeumi órákon hozza közelebb látogatóihoz.

A zsűri a műemléképület példamutatóan elvégzett rekonstrukciója és ennek keretében a múzeum korszerű kialakítása, a kiállítás értékes anyagának látványos, és a sokoldalú ismeretterjesztést szolgáló bemutatása, valamint sikeres  múzeumpedagógiai programjai alapján javasolta a díj odaítélését. Korábbi interjúnk itt olvasható!

Fotó: gyongyos-matra.hu

Megkerült kincsek nyomában

A Gyöngyösi Kincstár kegytárgyai

Kalandos múlt, leleplezett bűnözők. Megrongált tárgyak, amelyek megcsonkított állapotukban kerülhetnek kiállításba.

2012. november 11. Kiss Balázs Levente

Kik nyerhetik el „Az Év múzeuma 2015” címet?

DÍJ

Érdekes részletek az "Az év múzeuma 2015" pályázatról, amelyet idén is a Múzeumok Majálisán adnak át.

2016. március 03. Zomborka Márta

Az Év Múzeuma Tiszaföldváron

DÍJ

Az Év Múzeuma kitüntető cím elnyeréséhez mindig két dolog kell – egy múzeum, egy elkötelezett múzeumigazgató és még sok egyéb…

2013. május 05. Pató Mária
 
A lengyel ulánusok a Jósa András Múzeumban
 
Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 a Magyar Nemzeti Múzeumban
    Muzeumok.hu Rss betöltése...