Akár hátat is merünk egymásnak fordítani…

INTERJÚ

Tisztújítás volt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségénél. Interjú Kaján Imre elnökkel.

Szigeti Éva 2015-09-30 08:01
Cikk küldése e-mail:

- Gratulálok az új pozícióhoz. Váratlanul érte ez a kinevezés?

- Valójában nem. Ez a lehetőség a korábbi elnök lemondása után szakmai-baráti körben felmerült, beszélgettünk arról, hogyan lehetne ennek a szövetségnek az eredeti céljait kiteljesíteni, a feladatait megoldani. Ezt a tisztséget most egy évig töltöm be, aztán rotációban a két alelnök következik egy-egy évig. Az első évben megújítjuk az alapszabályt, hogy erre a rotációra lehetőséget adjon, illetve megalapozzuk a később elvégzendő munkák szakmai-jogi hátterét.

 

 

- Mennyire lesz ez az év sűrű, tudva azt, hogy a Göcseji Múzeum igazgatójaként a tervezett Mindszenty-központtal is sok munka vár Önre?

- Nagyszerű kollégákkal dolgozunk az MVMSZ elnökségben, mindenkit régóta ismerek, bármimet rábíznám bármelyikükre, és szerintem ők is. Mi bátran hátat merünk egymásnak fordítani. A szövetség céljairól, feladatairól ugyanazt gondoljuk. Én csináltam már ilyen jellegű munkát, az NKA-nál végzett munkával például hatalmas tapasztalatot szereztem. Ha az ember nem one man show-ként tekint erre, hanem társadalmi feladatként, akkor tud ebben a pozícióban jól teljesíteni, én azt gondolom. A cél, hogy ez a szervezet legyen demokratikus, amikor felmerül valami, beszéljük meg, alakítsunk véleményt, konzultáljunk. Kérdezzük meg a tagokat, mi bajuk, és gondolkodjunk efelől. Ne az egyes embereket sztároljuk, hanem az intézményeket segítsük. Azt szeretném, hogy legyen ez működő érdekvédelmi, érdekeket képviselő és érdekeket közvetítő szervezet, mert akkor lesz hatékony, akkor tudja betölteni a szerepét, ha a szervezet a tagok felől és a döntéshozók felől is megtalálható, és mint egy katalizátor működik. Nagyon fontos, hogy az MVMSZ szakmailag az országos véleményformálás része legyen. Fontos, hogy a szakmai bizottságokban ott legyenek a vidéki múzeumok képviselői, fontos, hogy a jövőben tárgyaljanak velünk azok is, akik eddig nem akartak. Valódi tagságot szeretnénk, akik nem csupán tagdíjfizetők, hanem az együtt munkálkodás részesei. Együttműködéseket szeretnék. Például holnap megyek Havasi Bálinthoz a Balatoni Múzeumba, megbeszélni, hogy a honlap kezelése ott legyen, mert fiatalok, fogékonyak, csinálják, jó lesz. Érdekes például, hogy a magyar múzeumoknál összességében, ha a külföldi turistákat nem számoljuk, akkor is van legalább 5,5-6 millió látogatónk. Ez több, mint a színházaké. És hol van a színházak respektje, és hol van a múzeumoké? Az is egy nagyon fontos cél tehát, hogy felmutassuk a múzeumok értékeit, a gyűjteményeket, a jobbnál jobb programokat, azt, hogy micsoda erő van a vidéki múzeumokban. Hogy érdemes látogatni ezeket.

 

- Milyen eszközök vannak ennek a szövetségnek a kezében ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak?

- Mind a jogalkotásnak, mind a szakmai ügyeknek van egy rendje. A szakmai szervezetekkel való konzultáció előírás is, ebben az MVMSZ ugyan eddig is benne volt, de kevés visszacsatolást tapasztaltunk. Azon a szinten kell benne lenni, ahol elvileg van. Gondoljunk bele, 19 megyei múzeum és rengeteg városi múzeum. Ez a magyar műtárgykincsnek szinte a felét, nagyon sok jó szakembert, nagy szellemi potenciált, nagy látogatószámot jelent. Ez tehát egy komoly dolog. Ezt képviselni kell és megkerülni nem szabad. És szerencsére senki nem is akarja megkerülni. Mi azért dolgozunk, hogy visszakerüljön az MVMSZ a megfelelő helyre a múzeumi szervezeti struktúrában. Kecskemét lesz a központ, mert oda mindenki elér hamar. Ez van a legközelebb, ez a legpraktikusabb. Nagyon sok helyre el fogunk közben menni, nagyon sok szakmai programon ott leszünk. Egyébként többnyire az az elnökségi tag, aki a legközelebb van.

 

- Miért jó a rotációs rendszer az elnökségben?

- A túlhatalom elkerülésére, és azért, hogy a nálam jóval fiatalabb elnökségi tagok is hozzájussanak ahhoz az irányítási tapasztalathoz, megszerezzék azt a rutint, amivel egy országos szervezet működtetése jár.

 

- Sok sikert, jó munkát kívánok!

személynév


intézmény