50 éves a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

SZÜLETÉSNAP

A 2015-ös nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM), amely idén többek között saját történetét feldolgozó, rendhagyó kiállítással is készül.

MTI 2015-02-13 07:49
Cikk küldése e-mail:

Semmelweis Ignác életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította, az idei esztendőt pedig Semmelweis-emlékévvé, hogy felhívja a figyelmet a híres magyar orvos halálának 150. évfordulójára – idézte fel az MTI-nek a múzeum főigazgatója.

Varga Benedek hangsúlyozta: noha Semmelweis „az anyák megmentőjeként” vált világhírűvé, életművének jelentősége messze túlmutat a szülészeten, hiszen felismerései az orvoslástan szemléletbeli változását hozták. Munkássága ráadásul nemcsak az európai kultúrkörben értelmezhető, hiszen a betegség természete mindenhol ugyanaz – fűzte hozzá.


A főigazgató elmondása szerint névadójuk alakja előtt 2013-ban a Semmelweis ikon című kiállítással tisztelegtek. „Olyan kiállítást szerettünk volna rendezni, amely bemutatja egyrészt a felfedezés történetét és unikális mivoltát, másfelől Semmelweis alakját vizsgálja, lehántva arról a kultikus rétegeket, ám felidézve a kultusz kialakulásának folyamatát is. Ehhez hozzátartoznak olyan legendák, mint Semmelweis őrülete, illetve az eltávolítását célzó összeesküvés elmélete is” – jegyezte meg. Mint hozzátette, a tárlatot azóta bemutatták Rómában, a tervek szerint idén és jövőre újabb külföldi helyszínekre viszik, valószínűleg Párizsba, Berlinbe és Londonba. A kiállítás egyszerűsített változata március 8-án nyílik meg a New York-i ENSZ székházban.

Varga Benedek emlékeztetett arra, hogy a SOM-nak otthont adó tabáni épület Semmelweis szülőháza és az 1960-as évek óta végső nyughelye is, így nemzetközi zarándokhelynek számít.
A Várkert Bazár rekonstrukciójához kapcsolódva tavaly a múzeum teljes homlokzatfelújításon esett át, majd a Lánchíd utcával együtt a környezete is megszépült. Ez akkor komolyan megnehezítette az intézmény látogatását, most azonban már egy megújult környezetben található, megújult épületben várja a közönséget a SOM állandó, illetve a Vágod? Az olló és a design című, aktuális időszaki kiállítása.
„Ebben a tárlatban az a nóvum, hogy nem tárgytörténeti kiállítás, hanem azt mutatja be, hogy a vágás folyamata hogyan alakult ki, illetve az így létrejövő eszköz, az olló miként tökéletesedett. Egy olyan kiállítást szerettünk volna rendezni, amely könnyed, szokatlan, és rajta keresztül más kontextusban tudjuk bemutatni a gyűjteményünket” – mondta a főigazgató, kiemelve, hogy a tárlat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben készült.


Varga Benedek közölte: a tervek szerint az áprilisi zárás után, még ebben az évben a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban tekintheti meg a közönség a Vágod? kiállítást, a SOM-ban pedig május 6-án Selye János és a stresszelmélet munkacímmel nyílik új tárlat. „Selye élete átfogja a 20. század nagy részét: Komáromban nőtt fel, Prágában diplomázott, majd 1931-től Kanadában, a montreali McGill Egyetemen kezdett kutatni, ahol számos tanítványából is világnagyság lett. Az ő szellemi támogatásukkal születik meg ez a kiállítás, amely arról fog szólni, hogy Selye milyen szellemi környezetben és mit talált ki a sejtek fiziológiájának elméletében, majd az milyen hatást gyakorolt a medicina fejlődésére” – mondta el a főigazgató. Mint hozzáfűzte, a kiállítás Selye János élettörténete és kutatói tevékenysége mellett egy élettani jelenség, a stresszhatás sejtszinten való jelentkezésének felfedezését is végigtekinti.

 


Varga Benedek szólt a múzeum 2015-re tervezett másik kiállításáról is. „SOM 50 munkacímmel novemberre egy olyan kiállítást tervezünk, amely az intézményről fog szólni, de nem úgy, mint hinné az ember. A múzeumot nem a tárgyak, hanem az emberek teszik, ennek megfelelően a SOM 50 is azt fogja megmutatni, hogy kik dolgoztak itt, mit gondoltak a világról, a gyűjteményről, a tudományról, mit akartak csinálni, és hogyan látta mindezt a szakmai közönség, a sajtó és a laikus látogatók” – hangsúlyozta.


A főigazgató kitért arra is, hogy februárban elindult a SOM mentori programjának idei sorozata, amely elsősorban az orvosi egyetemre készülő diákoknak szól: egy-egy orvos a saját szakterületéről tart nekik hetente másfél órás előadásokat. Az egyetemi nyílt napokon ugyanis meg lehet tudni azt, hogy milyen egyetemistának lenni, de azt nem, hogy milyen lesz orvosként dolgozni, itt azonban kiderülnek az egyes szakágak nehézségei és szépségei is – mondta Varga Benedek.

személynév


intézmény