BKF Rekreátorok
Salha Ádel: QUASAR – Planetáris ködfestő gép 2012-02-08 23:05

 (Az utópisztikus tárgy és történet a BKF Média design szakos hallgatóinak Rekreátorok című projektje keretében készült, amely során a hallgatók használaton kívüli elektromos eszközöket szedtek elemeikre, megtisztították műanyag burkolataiktól, majd egészen más, működő szerkezeteket hoztak létre. Minden szerkezet történetbe ágyazódott: alkotója fantáziájának és futurisztikus elképzeléseinek történetébe. A szerk.)

 

A planetáris köd gázból és plazmából álló világító burok, amely bizonyos típusú csillagok körül képződik, az életük vége felé ledobott gázfelhőből. Elnevezésük onnan ered, hogy a kisebb távcsövekben az óriásbolygókhoz (Jupiter, Szaturnusz) hasonlónak látszanak, de valójában semmi közük a bolygókhoz; csillagokból kilökődött anyagból alakulnak ki.

 

A Világegyetem többi objektumához képest nagyon rövid életűnek számítanak; alig néhány tízezer évig léteznek, a Tejútrendszerben jelenleg kb. 1500 darab ismert, közülük alig 50 gömbszimmetrikus alakú. A planetáris ködök nagy jelentőségűek a csillagászat számára, mivel a kialakulásuk, életük és haláluk során lejátszódó folyamatok vizsgálata segíti a Világegyetem fejlődésének megértését.

 

 A planetáris ködök nagyon fontosak a galaktikus evolúció számára. A fiatal Világegyetem kezdetben szinte kizárólag hidrogénből és héliumból állt, a nehezebb elemek a csillagok belsejében keletkeznek magfúzió során. A planetáris ködöket alkotó gázok sok olyan nehéz elemet tartalmaznak, mint a szén, nitrogén és az oxigén. A ködök szétszórják ezeket a – csillagászok  által összefoglaló néven fémeknek nevezett – anyagokat. A fiatal, un. I. populációs csillagok sok ilyen elemet tartalmaznak, míg az öreg, II. populációs csillagokban szinte egyáltalán nem találni ilyeneket

 

Eszközöm ezt a folyamatot hanghullámok segítségével metaforikusan modellezi. A képet a hangszóró tölcsérébe elhelyezett különböző folyadékok rezgése rajzolja ki, melyet a falra vetítve élőben követhetünk. A vetített képen folyamatosan megjelenített planetáris köd hipotetikus formája a szintetizátor billentyűzetén játszva alakítható.

 

A QUASAR – Planetáris ködfestő gép még ezen a héten élőben is megtekinthető a Rekreátorok című kiállításon a Fuga Galériában (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

személynév