Tárgyakadémia 100+
Maszk 2017-02-14 21:45

Nagyon sokáig töprengtem, hogy mi legyen a második kakukktojás a sorban. A tárgyaim közül az összes jó kategóriában szerepel, azonban ha tényleg meg kell nevezni egy másodikat, legyen egy tárgycsoport: egy 37-es méretű fehér Lacoste cipő, egy 401-es piros L’Oréal körömlakk, egy 36-os piros Springfield ruha és egy 75A fekete Women’s secret melltartó. Ezeket a tárgyakat teljesen új kategóriába tudnám sorolni, amelynek neve: „MASZK”.


Régóta foglalkoztat a téma, hogy mi sorolható a „maszk” kategóriába. Valamikor a középiskolában készítettem egy négy képből álló sorozatot: az arc izmait ábrázoló grafika, nő arcpakolással, Marilyn Monroe és maori festéses férfi.


A 20-as listám tárgyai egyfajta maszkként funkcionálnak. Középiskola végéig eléggé fiús lány voltam, aztán lekerült a fogszabályzó, levágattam a hajamat, és végre észrevettek a fiúk. Annak ellenére, hogy szeretek a háttérben maradni, a külső megjelenésem néha nem ezt tükrözi. Sokáig nem voltam hajlandó rövidnadrágot felvenni, 30°C-ban is hosszú farmernadrágban mentem sétálni. Mindenki életében eljön az a pont, amikor ha csak „poénból” is, de kipróbál valami mást, és rájön, hogy semmi oka félni, és felteszi magának a kérdést: „Eddig miért nem tettem meg ezt?” A ruhák sokszor védőburokként szolgálnak, máskor tulajdonosuk egy új személyiséget vesz fel.

A felsorolt „maszkok” rengeteg élményhez kapcsolódnak. A piros ruhámat előszeretettel hordtam fekete „fehérneművel”, és elég sokáig tartott, amíg rájöttem: a ruhám teljesen átlátszó. Jellemző. A piros körömlakkot egy kedves osztálytársunk csak „faszverő pirosnak” nevezte. Volt egy időszak, amikor az összes lány ilyen színűre festette a körmeit. Egyetemen a tanszékvezető egy konzultáción meglepetten kérdezte: „Noémi, magának mindig ilyen színű a körme?” 14 éves korom óta csak fehér sportcipőt viselek, azon belül is egy márkához ragaszkodom, a francia Lacoste-hoz. Az általuk forgalmazott cipőkön alig van rajtuk varrás, és a márkajelzés sem hivalkodó. Vajon mennyire döntök tudatosan egy bizonyos ruhadarab mellett? Sokszor bele sem gondolok, mit is sugároz ez kifelé. Az elmúlt néhány évben elkezdtem ezzel kísérletezni, és néha kellemetlen helyzetekbe is kerültem.

Kiss Krisztina Noémi

 

A szubjektív tárgytörténet a MINDENKINEK ISMERŐS DOLGOK kiállításon látható. A kiállítás 2017. február 17-ig látogatható a Stúdió Galériában (Rottenbiller u. 35.). A kiállítás a Facebook-on is követhető.

A kiállításban a következő tárlatveztés 2017. február 15-én szerdán este 18 órától lesz.

Fotó: Béres Márton/METU

személynév