Kiss Múzeum
múzeumaspiráns
Mi ez? 2016-07-22 01:11

Zoknimosó, mini kávépörkölő, vagy fülzsír eltávolító készülék?

Első ránézésre bármelyik lehet, de ha alaposan szemügyre veszem és elgondolkodom a felkínált lehetőségeken, nem tévedhetek! Hiszen az apró lyukakon a víz kifolyna belőle, a fülzsír egyszerűen képtelenség, marad a kávé. Logikusnak tűnik, hogy a forgó dobba tett kávészemek szépen megpörkölődnek az alá helyezett hőforrás felett - ez utóbbi ugyan nincs a berendezésben, de a körülötte lévő vitrinekben találok hasonlókat.

Az otthon működésének titkait bemutató kiállítás tele van izgalmas és titokzatos tárgyakkal. A nagy részét még sohasem láttam. Ahogy haladok vitrinről vitrinre, sorban fedezhetem fel a porszívózás fejlődését vagy az angol WC működését. A korábban átélt tér-élmény helyett itt egészen másfajta élményben van részem: a tárgyak sorozatait, fejlődési folyamatait figyelhetem meg úgy, hogy a kiállítás mindeközben lépésről lépésre megállít, gyakorlatilag kiszól hozzám.

Az egyik ilyen megszólító eszköz egy interaktív tárgyfelismerő játék. Ez azért tetszik, mert nagyon egyszerű a működése, ráadásul nem nekem kell kínlódnom a megoldáson, hanem három vicces lehetőség közül választhatok. Ha eltalálom a választ és megnyomom a megfelelő gombot, mint az agyamban, felvillan a fény és megszólalnak a fanfárok!

Jó sok időbe telik, mire mindent végigtalálgatok, de játék közben észre sem veszem. És márcsak azért sem érzem elvesztegetett időnek, mert ezeket a tárgyakat többé nem felejtem el!

Hasonló tárgyrejtvény játékokat más múzeumokban is találok.

A következő helyen a kiállítástól elválasztva, de ahhoz közvetlenül kapcsolódó önálló térben találom az aktív zónát, ahol a ruhapróba, a címertervezés vagy a gobelinszövés mellett fejthetek meg újabb tárgyrejtvényeket.

Itt is minden tárgy érdekes, a megfejtés nehéz, valódi kihívást jelent. A tárgyak kulcsát a kis ajtó mögött a tükörben találom. Korrekt tárgyleírásokat olvashatok, csak nem szabad mozgatnom az ajtót, mert akkor összezavarodom a tükörírás és annak tükörképe között.

Erre nem is gondoltam! A tárgyaknak vannak olyan tulajdonságai, amelyek megtalálhatóak a természetben. Vagy éppen a természet ihlette őket? Vajon mi volt előbb, a szúnyog, vagy az injekciós tű, a sáska, vagy az olló?

A múzeumok a jelek szerint nem bízzák a véletlenre, hogy értem-e, amiről beszélnek, vagy sem. A legtöbb helyen megtalálják a módját annak, hogy a tárgyakat alaposan megvizsgálhassam, és ezáltal megértsem, hogy ezek azok az alapegységek, amelyekből a nagyobb rendszerek felépülnek. Hiszen ha a tárgyak tulajdonságaival, jelentéseivel nem vagyok tisztában, a kapcsolódásokat, összefüggéseket sem érthetem meg.

Tetszik nekem ez a múzeum-világ, már alig várom, hogy gyermekmúzeum lehessek! ;)

Csók,

Múzeum

személynév