MNM OMMIK
SvegliaMuseo 2015-02-02 13:45

A SvegliaMuseo egy olasz projekt, amely azzal a céllal jött létre 2013 októberében, hogy felébressze (svegliare=felébreszteni) a múzeumok érdeklődését az online világ iránt és az internet segítségével egy múzeumi hálózatot alakítson ki. Eredetileg a kulturális területen való online kommunikáció fontosságának hangsúlyozása volt a cél, mára azonban már olyan platformként működik a weboldal, ahol – többek között – az érdeklődők és a szakértők párbeszédet folytathatnak a múzeumi területen alkalmazható digitális médiáról.

A SvegliaMuseo alapítói szerint nagyon fontos a múzeumok számára, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek a látogatóikkal, valamint hisznek abban, hogy az intézményi kommunikációban és a kiállításokban létfontosságú a digitális eszközök integrált használata. A pozitív irányú változás előmozdítása érdekében lehetőségeket kínálnak a tanuláshoz és a tapasztalatcseréhez, például digitális kommunikációval foglalkozó múzeumi szakembereket kérnek fel, hogy osszák meg az általuk alkalmazott sikeres stratégiákat és jó gyakorlatokat. A SvegliaMuseo a már sikeres, proaktív múzeumokat is bevonja, a velük készített interjúknak köszönhetően az olvasók megismerhetik a digitális kommunikációval kapcsolatos tapasztalataikat és a jövőbeli terveiket.

A projekt a múzeumi terület trendjeit is vizsgálja, igyekszik elérhetővé tenni őket, továbbá cikkeket és tanulmányokat oszt meg a múzeumi világból, hogy mindenkihez eljuthassanak a legfrissebb szakmai hírek. A projekt különösen hasznos részeként a magukat fejlesztésre elszánó olasz múzeumok jelentkezhetnek és kérhetik, hogy „felkeltsék” őket, így ingyenes konzultáción vehetnek részt, valamint tanácsokat is kaphatnak a szakértőktől.

A SvegliaMuseo legutóbbi nagy projektje keretében megjelent egy ingyenesen letölthető e-könyv, amely a kultúra online kommunikációjáról szól és gyakorlati útmutatóul szolgál a website designhoz, a tartalommenedzsmenthez és a közösségi médiához. A terjedelmes kiadvány elsősorban azon múzeumi szakembereknek kíván segítséget nyújtani, akik még csak ismerkednek az internet és a közösségi média kínálta lehetőségekkel, de a nemzetközi példáknak köszönhetően a már tapasztaltabb szakemberek is sok új információval gazdagodhatnak.

A „Comunicare la cultura online: una guida pratica per i musei” című e-könyv jelenleg még csak olaszul érhető el, a SvegliaMuseo weboldala viszont olasz és angol nyelven is olvasható.

 

(Szabó Dóra)

személynév