MNM OMMIK
Együttélés egy fenntartható Európában – múzeumok a társadalmi kohézióért 2014-12-05 12:48

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a múzeumok társadalmi szerepe, melyről már a magyar közönség is hallhatott röviden Jasper Visser jóvoltából a novemberi MUZEUM@DIGIT konferencián.

A téma fontosságát mutatja, hogy a NEMO (Network of European Museum Organisations) november elején Bolognában rendezte meg „Együttélés egy fenntartható Európában” című nemzetközi konferenciáját. A rendezvény központi témája a múzeumok társadalomban betöltött szerepe volt, az előadások arra világítottak rá, hogy mit tehetnek az intézmények gazdasági és szociális stressz idején (pl. politikai polarizáció, külföldiekkel szembeni megmozdulások, hipernacionalizmus esetén).

A konferencia célja volt továbbá az is, hogy reflektáljon a múzeumoknak a fenntartható városok létrehozásában és az önkifejezés lehetőségének megteremtésében vállalt szerepére és közreműködésére.

A kétnapos rendezvény során a NEMO az európai múzeumok társadalmi potenciálját az alábbi kérdésfelvetések segítségével vizsgálta:

- Mit vár a politika a múzeumoktól, hogyan teheti a múzeumi szektor láthatóvá a társadalomra tett hatását?
- Hogyan teheti elérhetővé a múzeumi szektor a múzeumi értékeket a társadalom számára?
- Hogyan reagálnak a múzeumok a társadalmi változásokra és kihívásokra, hogyan járulnak hozzá a jóléthez és a társadalmi kohézióhoz?

A konferencia két napja során számos előadás hangzott el a fenti témák köré csoportosítva. A NEMO weboldalára folyamatosan töltik fel a prezentációkat, hogy azok az érdeklődők is kaphassanak egy kis ízelítőt a szociális múzeumok témájából, akik nem lehettek ott a rendezvényen. Többek között az alábbi prezentációkat ismerhetjük meg:

- A globalizációval és a társadalmi változásokkal szembesülő olasz múzeumok
- A társadalmi kohézióért harcoló múzeumok
- Megváltoztathatja-e a világ a múzeumokat?
- A lengyel múzeumok társadalmi kontextusa
- A Happy Museum Projekt

További információk a NEMO weboldalán találhatóak.

 

(Szabó Dóra)

személynév