MNM OMMIK
Hasznos tanácsok a gyűjteményi menedzsmenthez 2014-09-16 10:51

Az utóbbi időben egyre népszerűbb témává vált a gyűjteményi menedzsment, már több kiadvány is megjelent, illetve szakmai eseményeket is szerveztek a témában. 2014-ben került kiadásra a holland Kulturális Örökségek Ügynökségének (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) „Assessing Museum Collections” címet viselő munkája, amely a múzeumi gyűjtemények, a tárgyak értékeléséről szól. A kiadvány praktikus útmutatóként szolgál ahhoz, hogy új megközelítés alapján, lépésről lépésre meg lehessen határozni egy gyűjtemény értékét.

Kényes téma a kulturális örökség értékelése, hiszen nehéz megmondani, mit tekintünk értéknek – egy tárgy árát, esztétikumát, hasznosságát, esetleg a történeti jelentőségét? Azokat a dolgokat, amelyeket értékesnek tartunk, igyekszünk őrizni, ápolni és konzerválni, ugyanakkor az értéktelen tárgyakat figyelmen kívül hagyjuk, akár meg is semmisítjük. Egy muzeális intézményben ezért nagyon fontos, hogy az ott őrzött tárgyakat helytállóan értékeljék.

A holland Kulturális Örökségek Ügynöksége által kifejlesztett hat lépéses rendszer segít a múzeumi tárgyak és gyűjtemények kiértékelésében, amelyre például akkor lehet szükség, amikor az intézmények átrendeznek egy kiállítást, két gyűjteményt egyesítenek vagy restaurálási tervet készítenek.

A módszer abban új, hogy különböző feltételeket szab a tárgyak vagy gyűjtemények számára, amelyek teljesülésével rangsorolhatóak lesznek. Így például az első szinten többek között az állapotot és a ritkaságot vizsgálják, ezzel fizikai leírást adva a tárgyról, míg a további szinteken a történeti, a társadalmi és a használati értékét vizsgálják. Ezzel a módszerrel a folyamat végére valós adatokkal megfelelően alátámasztott döntést lehet hozni az adott tárgy vagy gyűjtemény további sorsáról.

Az „Assessing Museum Collections” hasznos olvasmányként szolgál a gyűjteményekkel foglalkozó szakemberek számára, mivel ha a kurátor vagy muzeológus végigmegy a kiadvány összes lépésén, az utolsó állomásnál már csak döntenie és cselekednie kell a gyűjtemény további sorsával kapcsolatban. A kiadvány elérhető a holland Kulturális Örökségek Ügynökségének weboldalán.

 

(Szabó Dóra)

személynév