Medicina illuminata

Új könyvet adott ki a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Medicina illuminata címmel

Magyar Múzeumok Online 2015-12-11 13:53
Cikk küldése e-mail:

Orvostörténeti szöveggyűjtemény-sorozatunk első darabja, a reneszánsz medicinájáról szóló, nagy sikerű Medicina renata (2009) után végre megjelenhetett a 17. század gyógyítás-történetét bemutató Medicina illuminata is. A kötet 41, jellegzetes vagy orvostörténeti szempontból fontos szövege négy témacsoportba (orvostudomány, orvosi gyakorlat, közegészségügy-életmód-szex és materia medica) sorolva igyekszik a kor egészségügyéről, orvosi gondolkodásáról, test-szemléletéről hű képet adni. A korabeli, fekete-fehér metszetes ábrákkal gazdagon illusztrált könyvet a 17. század orvostörténetét vázoló tanulmány indítja, az egyes szövegeket pedig a szerző életútját és az adott idézet jellegzetességeit összegző, rövid bevezetők előzik meg. A kötetben szereplő szövegrészletek zöme most először olvasható magyar fordításban.

Könyvünk célja kettős: részint a felsőfokú oktatást kívántuk vele segíteni, részint pedig a művelődés- és tudománytörténet iránt érdeklődő olvasóknak szerettünk volna vele örömöt okozni. Az NKA által támogatott, külsőleg is szép kiadvány a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Levéltár és Könyvtár Apród utcai és Török utcai épületében 1800 Ft-ért beszerezhető.

Medicina illuminata. Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény I. rész, 17. század. Szerk. Magyar László András. Bp., Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, 2015.

kategóriák