ARTMAGAZIN 81.

Az ajánlót egy találós kérdéssel indítjuk: Varázslat és tündérmese, Emberi kéz teremtette, Csodaszalag, ha ezt látod, Magad benne megtalálod. Mi az?(válasz a kiadványban)

2015-09-24 15:02
Cikk küldése e-mail:

Közeledik a Design Hét, amikor minden a minket körülvevő tárgyakról szól. A címlapra is ezért került szögesdrótos éjjeli lámpa: nem nagyon lehet ennél aktuálisabb itthoni műtárgyat most elképzelni. Pedig nem is emiatt készült, csak a művészi intenciót utolérte a valóság.

Tudósítanak Mona Hatoum párizsi kiállításáról is, aki a Pompidou tereibe csinált drótháló-ketreceket, és bemutatják Katarina Sevic Leopold Bloom-díjas projektjét – ezek sem mentesek történeti és aktuálpolitikai felhangoktól, mint ahogy az az amerikai utcai étterem sem, ahol mindig az határozza meg az étlapot, kivel van éppen az USA-nak politikai konfliktusa. Szintén a design jegyében, konyhatörténettel is foglalkoznak, kiderítik minek köszönhették a hetvenes években felnövő gyerekek az evés közben fellépő klausztrofóbiát, illetve milyen illúziókból következett a modern konyha ideája. Innen már csak egy kis lépés, hogy edényekkel foglalkozzon a lap, és ezüstserlegek útját kövesse a Kádár-kori műkereskedelem egy inkább bűnügyi hírekbe kívánkozó esetén keresztül. Aztán a viselettörténet sem maradhat ki: 14. századi freskókon látható milyen kun süvegekben jártak a magyarok, amikor itáliai városokat ostromoltak Nagy Lajos királlyal az élen, és az is kiderül, mi a kordován.

Képzőművészetről is szó esik, legendás székesfehérvári kiállításokra emlékezve, és azt boncolgatva, vajon mi alapján dől el, milyen művek kerülnek egy, az utóbbi évtizedek remekműveit felvonultató válogatásba. Az olvasók megtudhatják mi az a MADI és mi köze Váchoz, de más nemzetközi hírű szobrokról is írnak, amiket pedig Veszprémben lehet még ősz közepéig látni. És a hab a tortán: a Kröller-Müller gyűjtemény, ugyancsak szobrokkal, és Van Gogh-okkal a hollandiai Otterlóban. Végül egy találós kérdés: Varázslat és tündérmese, Emberi kéz teremtette, Csodaszalag, ha ezt látod, Magad benne megtalálod. Mi az?A választ a 61. oldalon találják.

 

ARTMAGAZIN 81.TARTALOM

ARTANZIX / KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ:DON JUAN DE ZURBARÁN / Horányi Attila: ESEMÉNY POMPIDOUBAN – Mona Hatoum retrospektív kiállítása / Topor Tünde: A SZAVAK NEM ELEGEK – beszélgetés Fodor Jánossal / Mucsi Emese: BLOOMSDAY A BÁLNÁBN / Szikra Renáta: A KRÖLLER-MÜLLER / P. Szűcs Julianna: PARS PRO TOTO, TOTUM PRO PATRE, avagy Kovalovszky redukciós listája Balatonfüreden / Winkler Nóra: VESZPRÉMI VENDÉGSÉG – VASAK VASSNÁL / Nevelő Judit: MOZGÁS, ABSZTRAKCIÓ, DIMENZIÓ, INVENCIÓ/ Német Szilvi: KULINÁRIS BÉKEFENNTARTÓK AZ USA-BAN / Szikra Renáta: FŐZ, SÜT, FŰT – A konyha metamorfózisa – Interjú Branczik Mártával, a Kiscelli Múzeum építészeti gyűjteményének vezetőjével / Papp Júlia: AZ „ELVESZTETT” SERLEG – Műkereskedelem és műtárgyvédelem az 1950-es években / Fehér lldikó: A TÖRTÉNELMI KÉPCSARNOK KÖZÉPKORI FALKÉPMÁSOLATAI / Katona Anikó: A NYOLCADIK MŰVÉSZET MESTERE – Macskássy Gyula

kategóriák