Virtuális Diafilm-történeti Múzeum

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai filmdiapozitívokat őrző magángyűjtemény, amely több mint 30 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi.

2011-04-03 22:54
Cikk küldése e-mail:

 Virtuális kiállítás - elemzés

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai filmdiapozitívokat őrző magán-gyűjtemény, amely több mint 30 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével. A magángyűjtemény nemcsak kellemes, nosztalgikus emlékeket idéz fel, hanem lehetővé teszi, hogy az összegyűjtött diafilmek mindenki számára élvezhetők, kutathatók, kereshetők legyenek a világhálón.

Első blikkre - nosztalgia

A Virtuális Diafilm-történeti Múzeum megjelenése elég egyszerű, a diafilmek retrohangulatát idézi. Sötét színárnyalatokat és mély tónusokat alkalmaztak, egy vetítőterem hangulatát idézve. Az első kép egy ódon diavetítőt ábrázol, bal oldalán a menürendszerrel. A betűméret és betűtípus megfelelő, a betűszínek nem vesznek el a háttérben. A kurzort a menüpontra húzva egy régi diavetítő kattanását halljuk. A készítők hangulatos animációkat is szerkesztettek, ilyen a diavetítő fényének villogása. A színkompozíció a honlap összes oldalán hasonló, csak árnyalati különbségek fedezhetők fel. A mély színek nyugtatóak, az egész weblap külseje kellemes, a szemet nem irritálja a hosszabb szövegrészek olvasása sem. A betűtípus egyszerű, kerülik a fölösleges sallangot és a zavaró túldíszítettséget. A szövegek és feliratok elrendezése hagyományos, átlátható.

Virtuális történelmi séta

A diavetítés története és technikái menüpont különböző kisebb egységei, kategóriái alatt tárul fel a műfaj múltja. Részletesen tájékoztatást kapunk a dia, diavetítés kialakulásának és felhasználásának szemelvényeiből. Megismerhetjük, hogyan kapcsolódik az ismeretterjesztéshez, mennyire fontos eszköze volt a tudományos munkának, mely társaságok használták és népszerűsítették. A budapesti Uránia társaság például az 1930-as években az egész országra kiterjedő ismeretterjesztő tevékenységet folytatott a falusi rétegek kiművelésére. Munkájuk során nem nélkülözhették a diavetítőt, mivel - sokszor analfabéta - közönségük a képek révén könnyebben értette meg az anyagot. A mi megértésünket is a menüpontban található tömérdek kép segíti; többségében korhű fotográfiákat, ismeretterjesztő folyóiratok másolatait és a téma jeles alakjainak portréit találjuk, a kezdetleges vetítéssel kísérletező Leonardo da Vincitől Hopp Ferencig. A képekre kattintva pluszinformációt kapunk.

A Galéria menüpontban is ez az elrendezési elv érvényesül. A három nagyobb témakörben - Vetítőgépek, Reklámanyagok, Csomagolások - végigkövethetjük a vetítőgépek technika fejlődését, a reklámanyagokat, illetve a csomagolások grafikáját. A képekre kattintva nagyobb formátumban is megtekinthetjük őket, és a vetítőgépek kategóriánál a különböző gépekről információkat gyűjthetünk.

Ahol megnézheted!

A honlap legfontosabb része viszont maga a vetítőterem, ahol 130 diafilm közül választhatunk különböző kategóriák szerint. A kínálat meggyőző erejű: itt értjük meg, hogy a műfaj nem csak a mesék, az esti családi vetítések szolgálatában állt. A bábmeséken túl ismeretterjesztő filmek, politikai oktatófilmek teszik változatossá a diafilmekről kialakítandó képet, melyet a következő, Tanulmányok menüpont további adalékokkal tesz színesebbé.

Kereshetsz is!
A katalógus részben viszont csalódnunk kell, ha a régi kedvenc meséinket szeretnénk megtalálni. A keresési lehetőségekre - cím, közreműködők, kiadási hely, kiadó, megjelenési év, tárgyszó - kiadott találatok adatokat közölnek, a keresett anyag megtekintésére nincs lehetőség. Minden adat mellett szerepel elérhetőség is, ezen a téren viszont a honlap hiányos. Egyes linkek már megszűntek, ebből következtethető, hogy nincs rendszeresen karbantartva, frissítve. A Diafilmgyártó Kft. (amely a diafilmek közkincsé tételét engedélyezte) feliratra kattintva a honlapjukra ugorhatunk, a látogató megvásárolhatja a keresett filmeket.

Ami hiányzik

A Virtuális Múzeum honlapja nélkülözi Web2 alkalmazást, interaktivitásra nincs lehetőség, sőt: sem a betűméretet, sem a nyelvet nem lehet átállítani. A betűméret kapcsán a Vetítőteremnek is vannak hibái. A vetítővászon nagysága nem megfelelő, emiatt a diák szövegeinek betűi is túl aprók, de ezekkel az apró hibákkal is ez a legjobban kialakított, megszerkesztett menü. A vetítésig elvezető út kreativitással fűszerezett. A fényhatások, a vetítővászon izgalmas ötlet egy múzeumi honlapon. A képek váltásakor a sok modern technikai megoldás helyett a hagyományos formát választották, ezzel is jobban érezhetjük a régi diavetítések hangulatát.

kategóriák