ARTMAGAZIN 76

Nemzeti Hangversenyterem, Jovánovics György, Andrássy-ebédlő, Gerhard Richter a Higiéniai Múzeumban - sok minden más mellett a legfrissebb Artmagazinban!

Magyar Múzeumok Online 2015-03-27 15:20
Cikk küldése e-mail:

Ki gondolná, hogy a címlapon közölt kép a Nemzeti Hangversenyterem színes falfelületeinek tervvázlata? Hogy ennek alapján készült el az ország legnagyobb köztéri műalkotása, Jovánovics György gipsz reliefsora? Mint ahogy ahhoz is alaposan át kell gondolni az innen-onnan tudott tényeket, hogy összeálljon a kép: a magyar szecesszió egyik legszebb enteriőrje, a Rippl-Rónai által tervezett Andrássy-ebédlő Andrássy Katinka, vagyis a vörös grófnő édesapjának megrendelésére született, és eredetileg ott volt, ahol most a Francia Intézet áll. Az is érdekes adalék, hogy Gerhard Richter főiskolai vizsgamunkája, egy leginkább szocreálnak nevezhető falfestmény a drezdai Higiéniai Múzeumba készült, és az is, hogy a Városligetben van egy magánsír, amin csak egy latin felirat látható: FUIT, azaz VOLT. Van egy cikk filmekről is, amiben letűnt vagy soha nem volt világok művészettörténeti kapcsolódásairól olvashatunk, és ha film, akkor jöhet még egy interjú Forgács Péterrel, amiben egy pár perces, telefonnal, futva készült videó és annak közönség elé tárása a központi elem. Ebben a számban szinte minden arról szól, ki hogyan lépett ki a műfaji keretek közül, milyen átfedések vannak film, képzőművészet, iparművészet, építészet és zene között. Az irodalom sem maradhat ki:  Kornis Mihály mondja el, miket gondol Birkás Ákos festményeiről, és arról, hogy Birkás Ákos mit tart, mi a festő dolga.

ARTMAGAZIN 76

Artanzix /Kornis Mihály: DEMONSTRÁL A HATÁRON – Birkás Ákosról / Kiállításajánló: VIRÁGOK, NŐK, TENGER (ÉJSZAKA MEG SZÍNHÁZ) – Vaszary János képei / Mucsi Emese: „MI VAN A FÜGGÖNY MÖGÖTT? – EZ NAGYON ÉRDEKEL” – Interjú Forgács Péterrel / Szikra Renáta: AKUSZTIKONOK – Jovánovics-relief a Művészetek Palotájában / Simon Bettina: SZUPREMATISTA ÁRAMLÁSOK / Kiállításajánló: M & M – August Macke és Franz Marc barátsága / A VÁROSLIGET SZELLEME (1. rész) Fáy Miklós: RÉGI SZERELMEK LÁBNYOMA / Gréczi Emőke: A VÖRÖS RUHÁS NŐ ÉS EGY CSALÁDREGÉNY VÉGE / Kovács Ágnes: KORONA A CSAP ALATT – Magyar műkincsek a müncheni Central Collecting Pointban 1945–46 (2. rész) / Mélyi József: A MÉREGEMBER ÉS A FIGYELŐ KUNDI - A drezdai Higiéniai Múzeum történetei (2. rész) / Winkler Nóra: ANDERSON MESÉI – Szállodába kihelyezett művészettörténet-óra, avagy a Grand Budapest Hotel titka

kategóriák