Herceg Egérváry Elemér naplója

Ezzel az izgalmas címmel jelent meg idén nyáron a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum mesekönyve, amely néhány hónappal később rangos elismerésben részesült: a minap múzeumpedagógiai nívódíjjal jutalmazták.

2011-04-03 22:36
Cikk küldése e-mail:

Avagy feljegyzések a gödöllői kastélyból

 A könyvet Faludi Ildikó, a kastély muzeológusa és kisfia, Reményi Márton jegyzi. A kötet egy kedves-humoros, ám történelmileg hiteles információkat feldolgozó mesén keresztül ismerteti meg a gödöllői kastéllyal, Erzsébet királyné, I. Ferenc József gödöllői mindennapjaival a kicsiket és nagyokat. A történetet Ferenc Tamás egri festőművész gyönyörű, részlet- és ötletgazdag festményei illusztrálják.

A naplóformában íródott történet a gödöllői kastély egy évét meséli el, az 1870-es évek közepéről. A kastély tulajdonosaként a padláson kialakított lakosztályában jegyzetelő herceg Egérváry Elemér hiteles szemtanú: könnyen elképzelhető, hogy láthatta a királyt vadászni indulni, Erzsébet királynét fésülködni vagy épp tornázni, a kis Mária Valériát sütit osztani, és Rudolf főherceget, amint épp jogi vizsgát tesz. Hallhatta az udvarhölgyek pletykáit, és jól ismerhette a kastély minden zegzugát, a gyönyörű kastélypark és a kertészet minden növényét.

A királyi család izgalmas jelenléte mellett persze Elemér magánélete is kalandos fordulatokat vesz, hiszen váratlanul új lakó költözik a kastélyába: egy igencsak mogorva figura, báró Kastélyhaázy Sándor személyében... Nem titok, hogy őt a szerzők valós "személyről", a gödöllői kastély (saját iwiw-oldallal rendelkező!) macskájáról mintázták.

 A könyv előzékoldalain Micimackó Pagonyához hasonlóan, a kastélynak és parkjának minden fontos részlete nevesítve van, így a böngészést-ismerkedést érdemes azzal kezdeni. A történet és az illusztrációk humorába csomagolt ismeretanyag pedig könnyen "fogyasztható". A mese elolvasása után a szülő-nagyszülő, a pedagógus is könnyen megbizonyosodhat arról, milyen sokféle új tudás birtokába jutott a gyermek a királyi család életmódjáról, a kastélypark növény- és állatvilágáról, a kastély épületéről. Persze csak ha ők is elolvassák a mesét, amely az eddigi tapasztalatok szerint a felnőtteknek is kellemes, mosolygós (egész pontosan: hangosan röhögős) perceket okoz...

Herceg Egérváry Elemér figurája további komoly feladatok elé néz Gödöllőn. A tervek szerint ő lesz a kastély múzeumpedagógiai tevékenységének védjegye, szerepelni fog például a most készülő kastélyos játékszoftverekben is. A mesekönyv által közvetített élményt erősítendő a múzeum munkatársai Elemér-túrák indítását tervezik, amelyek keretében a mese fontosabb helyszíneit járják végig az érdeklődőkkel, pincétől a padlásig. 2011-ben pedig a Gödöllői Városi Könyvtár olvasóvetélkedőjének feldolgozandó témája lesz a kötet.

A kastély mesekönyve 2010. szeptember 27-én komoly szakmai elismerést kapott Székesfehérváron a Múzeumpedagógiai Évnyitón. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ "kiadvány" kategóriában a két legjobbnak járó nívódíj egyikét a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumnak ítélte, kiemelve a kezdeményezés újszerűségét.

kategóriák