MúzeumCafé 21.

Múzeumfinanszírozás, makettek, múzeumi évkönyvek, Nyolcak, honfoglalás kori lovas sírok leletei, Deák-gyűjtemény, Gyermekmúzeum, Jerger Krisztina, Jankovics Marcell – és még sok minden és mindenki más a most megjelent legújabb múzeumi magazinban.

2011-04-03 22:25
Cikk küldése e-mail:

 A szokásos híreket, kiállítás-, weboldal- és könyvajánlókat szemléző színes Múzeumkörút rovat után a Múzeumguide-ban ezúttal a tavaly őszi 2. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál múzeumszakmai jelentőségét foglalja össze Szemerey Samu építész. A Disputában Szücs György, a Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese, Horváth László, a Jász-Nagykun-Szolnok, és Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetői, valamint a Nemzeti Múzeumból Szabó Ádám régész fejti ki véleményét a rendszeresen, bár legtöbbször nagy anyagi megterheléssel kiadott múzeumi évkönyvek fontosságáról, hasznáról, lehetőségeiről.

A Műhelyben Gyalókay Zoltán a grunwaldi csata hatszázadik évfordulója alkalmából rendezett krakkói, Rockenbauer Zoltán kurátor a pécsi Nyolcak-, Basics Beatrix a Nemzeti Múzeum Széchenyi világai kiállítást mutatja be. Madaras László régész a Nagykörűben feltárt honfoglalás kori lovas sírok különlegesen gazdag leletanyagából levonható következtetéseit osztja meg az olvasókkal, majd hazai résztvevők beszámolói segítségével ellátogatunk egy itáliai régészeti és turisztikai, valamint egy németországi műemlékvédelmi és múzeumtechnikai szakvásárra. A Posztamens rovatban ezúttal alapos elemzés olvasható a hazai múzeumok jelenlegi finanszírozási helyzetéről és távlati lehetőségeiről, valamint arról, hogy mindez milyen újfajta gondolkodást vár el az intézmények vezetőitől. A Múzeumnegyedben a székesfehérvári Deák Dénes-gyűjteménybe, a győri Gyermekmúzeumba és végül a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumába látogatunk el.

A Múzeumőr rovatban Jerger Krisztina művészettörténész-kiállításrendező beszél az utóbbi évtizedek kortárs hazai képzőművészetével szorosan összefonódó életpályájáról, Tamási Judit, a KÖH új elnöke a hivatal újfajta szemléletét vázolja, Jankovics Marcell, az NKA régi-új vezetője a kultúrafinanszírozás mai lehetőségeit elemzi, s végül megismerkedhetnek Jászai Géza művészettörténésszel, aki 1956 óta tavaly ősszel látogatott haza másodszor Németországból, ahol nem akármilyen múzeumi karriert futott be. És végül a szokásos nyolcoldalas angol nyelvű összefoglaló segítségével a lap összes anyagát külföldi olvasóink is megismerhetik.


kategóriák