Szolnoki Kép-tár-mutató

Ugye egyetértünk abban, hogy egy új társasjáték birtokba vétele az élet különleges pillanatai közé tartozik. A szertartás - bárki is legyen résztvevője és bárhol is történjék - a doboz tüzetes tanulmányozásával veszi kezdetét.

2011-04-03 21:54
Cikk küldése e-mail:

 Mit árul el a külső burok a benne rejtőzködő, ismeretlen szabályok által vezérelt világból? E gondolat jegyében vegyük most kézbe a Szolnoki Kép-tár-mutató társasjáték kis papírkofferét!

Az idén múzeum-pedagógiai nívódíjjal elismert társasjáték doboztetején feltüntetett fő- és alcímből megtudhatjuk, hogy valamiképpen a Tisza-parti város képtárának gyűjteményével fogunk közelebbi kapcsolatba kerülni - feltéve, hogy elmúltunk 10 évesek (a magam részéről sajnos már négy és félszer), és rá tudunk szánni az időnkből 60-90 percet.

A hátoldali ismertető különleges kalandra invitálja a képzőművészet iránt érdeklődőket. Rögtön kiderül, hogy a szokványos méretű doboz tulajdonképpen nem is egy játékot, hanem mindjárt hármat tartalmaz. Játszhatók külön-külön, egymástól függetlenül és összefüggő játékként is. Az első a tudáspróba, ahol elsajátíthatjuk az alapismereteket, és beszerezhetjük a továbbiakhoz szükséges zsetonmennyiséget.

A másodikban egy valódi árverésen veszünk részt, ahol felhasználhatjuk a tudáspróbán megszerzett "zsetonokat" és persze a megszerzett tudást.

A harmadik játékban már meglévő festményeinkkel elindulhatunk a műgyűjtők érdekes és változatos világába. Itt aztán kipróbálhatjuk, milyen ravaszak és mennyire jó stratégák vagyunk! Cserélhetünk más gyűjtőkkel, kockáztathatunk, új képeket szerezhetünk.


Ennyi felcsigázó ígéret után lássuk végre a doboz tartalmát! Hat kisebb dobozkában rejtőző festmények, zsetonok, kvíz- és szerencsekártyák, bábuk, dobókocka, aukciós kalapács és természetesen a játékszabály alatt megtaláljuk a rejtélyes jelekkel teli játéktáblát. Ha kiemeljük, kiderül, hogy nem is egy közönséges doboz, hanem - stílszerűen - egy színkeverő palettával ellátott festékes koffer rejti a felsorolt "arzenált".

A játékszabály megismerése nem a legegyszerűbb feladat, de egy kis odafigyeléssel meg lehet birkózni vele. Ami esetleg első olvasatra nem lenne világos, az a játék menete során tisztázódik. Az viszont már az első körben bizonyossá válik, hogy előnyt élvez, aki elolvasta Zsolnay László A szolnoki művésztelep rövid története című bevezető tanulmányát, és alaposan végignézte a Damjanich János Múzeum képtárát.

A Szolnoki Kép-tár-mutató társasjáték - amely a régészeti és néprajzi társasok után Szolnokon immár a sorozat harmadik darabja - bármely gyűjteményre adaptálható. "Csak" (!) a játékkártyákat kell hozzáigazítani.


Társasjáték a szolnoki Damjanich János Múzeum Szolnoki Képtár kiállításához
A Damjanich János Múzeum múzeumpedagógiai füzetei 4.
Szerzők:
Zsolnay László művészettörténész, osztályvezető, Damjanich János Múzeum
Dr. Kaposvári Gyöngyi irodalomtörténész, igazgatóhelyettes, Damjanich János Múzeum
Pató Mária tanító, informatikus könyvtáros, osztályvezető, Damjanich János Múzeum
Tóth Lajos középiskolai rajztanár, grafikus, Verseghy Ferenc Gimnázium

kategóriák