Szigorúan ellenőrzött evangélium

Molnár János könyve a romániai református egyház sötét tikairól.

2012-05-22 13:28
Cikk küldése e-mail:

A romániai református egyház rendszerváltás előtti múltjának sötét részleteibe enged betekintést Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyve, amelynek második kötetét Vincze Gábor, az Emlékpont történész-muzeológusa mutatja be május 23-án, szerdán 16 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

 

Molnár János, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Hittudományi karának egyháztörténész tanára, 1989-ig a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben szolgált lelkészként. A szegedi egyháztörténész, aki lelkészként egykor a kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálata, a Securitate üldözöttje és megfigyeltje volt, évek óta kutatja az egyházat érintő dossziékat a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) archívumában. A Szigorúan ellenőrzött evangélium második kötete nem tartalmaz új leleplezéseket; míg az első „keresztmetszetnek”, ez inkább „mélységi fúrásnak” készült – vallja a szerző.

 

Az előző kötetből például kiderült a Stelian néven jelentő besúgóról, aki éveken át folyamatosan információkat szolgáltatott a hatalomnak Tőkés Lászlóról és családjáról, hogy voltaképpen nem más, mint Tőkés testvérének, Eszternek a férje, Barta Tibor, aki jelenleg Budapesten él szívsebészként. A most megjelent könyvben részletesen olvashatjuk is Stelian jelentéseit. Molnár János szerint nehéz megmondani, hány ügynök települt át a határon túlra nem sokkal a rendszerváltás előtt, hiszen a CNSAS nem ad tájékoztatást arról, hogy hol vannak azok az akták, amelyeknek létezniük kell, mégsem találhatók meg az archívumban. A Bartáról szóló dosszié is hiányzik, csak a több mint 150 részletes jelentése érhető el, amelyek alapján a szerző szerint százszázalékos bizonyossággal azonosítható a kiléte. A második kötethez – amely az elsőhöz hasonlóan ezer példányban jelent meg – dokumentumtár, név- és fedőnévmutató is tartozik.

kategóriák