Színek – Két egér kalandjai

A Múzeumi Egér és unokatestvére újra a múzeumot járják. Vizsgálódásuk tárgya: a színek használata a művészetben.Beszélgetésük segítséget ad ahhoz, hogy elkezdjük -gyerekek, felnőttek - saját vizsgálódásainkat e témában.

Szabics Ágnes 2012-05-15 08:46
Cikk küldése e-mail:

 Színek – Két egér kalandjai


Ha egy képzőművész kezébe veszi a SZÍNEK című könyvet, öröm tölti el, hogy egy 10 mm vastag könyv 113 kiváló műalkotás jó minőségű reprodukcióját tartalmazza. Lenyűgözi a kitűnő válogatás, hogy a legkülönbözőbb történelmi korokból és országokból szerepelnek alkotások a kiadványban. Elcsodálkozik, hogy a művek mindegyike megtalálható hazánk valamelyik múzeumában, ahol az olvasó eredetiben is megtekintheti azokat. Ezt segíti az a precízen összeállított melléklet, amelyben a képtárak, gyűjtemények, galériák és múzeumok felsorolása mellett a pontos címük, nyitva tartásuk és weboldaluk is megtalálható.

Ha egy képzőművész kezébe veszi a könyvet, elgondolkozik azon, hogy milyen jó lehet annak a gyermeknek, aki születésnapjára ezt a könyvet kapja ajándékba. Nézegetni kezdi a gyönyörű színes képeket, minden oldalon megkeresi a kedvesen és humorosan megrajzolt egérkéket, akik szappanbuborékot fújnak, festenek, virágot szednek, kártyavárat építenek, piros sapkákat cipelnek, a holdra utaznak, kézen állnak és színes faleveleket gereblyéznek. Hátralapoz a színes négyzetekhez, kivágja a melléklet lapjait, megoldja a könnyebb és nehezebb feladatokat, temperafestéket vetet szüleivel, hiszen a pontosan leírt instrukciók szerint, sűrű festékkel kell kifesteni Rippl-Rónai József: Mezei munka című képének kifestőjét.  Játszik a színes és szürke négyzetekkel, és észrevétlenül felfedezi a sötét-világos, a komplementer, a hideg-meleg és a szimultán színkontrasztokat. Majd keresgélni kezd a könyvben, hogy megtudja, vajon kik készíthették a mellékletben található festményeket, miközben összehasonlítja a különböző festői stílusokat.  Végül fejezetenként vagy egy szuszra elolvassa vagy elolvastatja szüleivel a vidám és könnyed párbeszédeket, melyekben az egerek festményekről, szobrokról, művészekről és természetesen színekről diskurálnak. Elolvassa és értelmezi az egérszürke alapon kiemelt hasznos tudnivalókat, érdekességeket, a színekről szóló fontos információkat; többek között, hogy mit nevezünk „négyszínnyomásnak”, hogy miként keverednek a színek a monitoron, és az izgalmas leírások alapján megtudhatja azt is, hogy Benczúr Gyula és Szinyei Merse Pál jóbarátok voltak, és hogy a festményükön szereplő piros kockás takarónak ugyanaz a takaró volt a modellje. Majd miután elölről hátra és hátulról előre nemegyszer átlapozta a könyvet, és megoldott minden feladatot, elkezdi nyúzni a szüleit, hogy vigyék el a legközelebbi múzeumba, hogy megkeresse az általa már jól ismert festményeket, és egy-egy utazás alkalmával keressék föl a távolabbi képtárakat is, amelyek gyűjteményében megtalálhatók a könyvben szereplő képek. Elgondolkozik talán azon is, hogy amikor rajzórán a színekről tanultak, akkor miért a 12 darabos gombfestéket használták a „színkeveréshez”, miért csak a hideg-meleg kontrasztról esett szó, az is csak a kékre és a pirosra vonatkoztatva, miért nem kaptak olyan vagy hasonló feladatokat, amelyek a könyv végén szerepelnek, hogy könnyedén és élvezettel játszhassanak a színekkel? Miért nem vetített a rajztanár festményeket, sőt miért nem látogattak el egy múzeumba, vagy galériába, hogy festményeket nézzenek meg élőben, közelről, távolról, jól és rosszul megvilágítva, hogy alaposan megfigyelhessék a különböző ecsetkezelést, és beszélgessenek a festékek fajtáiról és a színek hatásáról?

És ha egy képzőművész kezébe veszi a könyvet, elégedetten állapíthatja meg, hogy létezik olyan gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas kiadvány, melynek szövege, jelen esetben az egérkék elmélkedő párbeszéde arra bátorítja az olvasót, hogy kezdjen el szabadon gondolkozni és véleményt formálni festményekről, műalkotásokról, művészekről és festői stílusokról. Hogy legyen saját véleménye, hogy jusson eszébe bármilyen merész gondolat egy-egy festmény láttán, hogy ne feltétlenül művészettörténeti szempontok alapján elemezzen egy képet, és hogy mondjon el nyugodtan mindent egy képzőművészeti alkotásról, amit gondol és amit érez.

 

Színek

Két egér kalandjai sorozat

72 oldal, kemény borítóval

Írta: Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika, Mészáros János

Illusztrátor: Rubik Anna

Kiadta: az Aula.info Bt, 2008

További információ, megrendelés: http://keteger.hu

kategóriák