Tanulás római emlékeink felfedezésével

Én, tógában – avagy mit lát a római szobor? E talányos mondat a Múzeumok és Látogatók Alapítvány legújabb kiadványának címlapján látható fotóra utal, melyen egy kisdiák úgy áll a római szobor mögé, hogy saját fejét annak hiányzó feje helyére teszi.

Gergely Endre 2012-04-23 23:26
Cikk küldése e-mail:

Janotka Mónika, Kárpáti Adrienn, Misz József és Miszné Korenchy Anikó műve:, a Tanulás római emlékeink felfedezésével a Múzeumok és Látogatók Alapítvány kiadásában jelent meg. Hasonlóan az alapítvány Tanulás emlékművek, emléktáblák felfedezésével című, 2008-ban megjelent kiadványához, ez a könyv is azt a célt szolgálja, hogy a személyes tapasztalaton keresztül érthetőbbé, érezhetőbbé váljon a múlt fiatalok, idősebbek, diákok és tanárok számára. A szerzőknek célja lehet az is, hogy javítsák a magyarországi múzeumok és azok látogatóinak kapcsolatát, népszerűbbé tegyék a múzeumi művelődést.

A mű első, hosszabbik fele egy részletes, ugyanakkor érdekességekkel teli összefoglaló Pannónia életéről a római korban. Olvashatunk a provincia megszerzésének történelmi hátteréről, a katonaság, a települések, a gazdasági élet sajátosságairól csakúgy, mint az utak, hidak létesítésének módjáról, vallási viszonyokról, temetkezési szokásokról. Megtudhatjuk például, hogyan alakították ki a padlófűtést a rómaiak vagy hogy miért alapítottak itáliai iparosok leányvállalatokat a provinciában. A rövid fejezetek alkalmasak akár órai kiselőadásokra való felkészüléshez is.

A második rész két fejezete (Római kori örökség az oktatásban és Római helyszínek felhasználása különböző tantárgyakon belül) konkrét gyakorlatokat, kézműves feladatokat tartalmaz. Mivel célja, hogy komplex módon, a lehető legtöbb oldalról hozza ember- (gyermek-) közelbe a provincia életét, a történelem mellett számos tantárgyi óra – irodalom, rajz, matematika, biológia, földrajz, ének-zene, idegen nyelv, sőt számítástechnika és fizika – számára tartalmaz ötleteket. A kiadvány végén a játékos feladatokhoz fénymásolható oldalak is kapcsolódnak.

A képanyag mindenhol hasznos kiegészítője a szövegnek. Találunk térképeket, leletanyagot ábrázoló fotókat, de múzeumi óra közben készült felvételeket is. Különösen izgalmasak a Pazirik Informatikai Kft. által készített, épületeket, településeket bemutató rekonstrukciós rajzok.

Az olvasó számára kissé zavaró lehet, hogy a kiadvány nem jelzi pontosan, mennyiben vették át a szerzők Iain Watson: Using Roman Sites (English Heritage, 1997) című munkáját, mely részben a könyv alapjául szolgált.

A mű közli azon múzeumok elérhetőségeit, ahol római kori régészeti anyag található, de nem jelzi, hogy a lista korántsem teljes – hiszen például az esztergomi Vármúzeumban is szép számmal akadnak ebből a korból leletek, és a tokodi katonai erőd maradványai is hiányoznak a felsorolásból.

A Múzeumok és Látogatók Alapítvány új kiadványát haszonnal forgathatják érdeklődő diákok és mindazok a pedagógusok, akik számára fontos a helytörténeti ismeretek átadása, a helyi értékek bemutatása a rájuk bízott gyermekek számára.

kategóriák