Maroslele-Pana

Több mint hétezer éves, állatfejekkel díszített oltár és ritkaságnak tartott istennő-szobor is előkerült az M43-as autópálya ásatási munkálatai során Maroslele határában.

2012-04-04 09:22
Cikk küldése e-mail:

Az eddig kevéssé ismert balkáni kultúra régészeti leleteire bukkantak a Móra-múzeum régészei az M43-as autópálya ásatásán 2008-ban. Ekkor találták meg a közgyűjtemény előcsarnokában látható istennő szobrot, mely a hónap műtárgya lett. Emellett kiemelkedő jelentőségűek a Kr. e. 5300 körül készült állatfejekkel díszített oltártöredékek is. Ezekben az oltárokban valószínűleg olajat égettek, az viszont még nem tisztázott, hogy rituális szertartások kellékeiként vagy a hétköznapokban használták-e őket. A régészeti szenzációnak számító leletekről Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze számol be februárban megjelent könyvében.

A Maroslele-Pana. Egy középső neolitikus lelőhely a kultúrák határvidékén című kötetet a február 3-án lezajlott könyvbemutatón Prof. Dr. Raczky Pál régész, egyetemi tanár mutatta be a Móra Ferenc Múzeum dísztermében a nagyközönségnek.

kategóriák