Zöldfülű Péter - Múzeumpedagógiai Nívódíj 2011

A Janus Pannonius Múzeum „Aki nem hiszi, járjon utána” című időszaki kiállításához sajátos kiadvány készült. A Zöldfülű Péter című mesekönyvet, amely a Legjobb kiadvány kategória egyik nívódíjasa lett idén, Dénes Andrea muzeológus mutatja be olvasóinknak.

Magyar Múzeumok Online 2011-10-14 11:51
Cikk küldése e-mail:

- Milyen ötletből született a kiadvány?

Természettudományi Múzeumban dolgozó pedagógusként, szakmuzeológusként és magánemberként, szülőként is fontos számunkra a természetvédelem, a környezetvédelem. Őszintén szólva nem mondhatjuk, hogy e téren derűsen tekintünk a jövőbe. Ugyanakkor a pécsi Természettudományi Múzeum látogatói mindig is elsősorban gyerekek voltak, fontos volt, hogy közülük is minél több korosztályt csalogathassunk a múzeumba, s egy kicsit ebből a szempontból is nevelgethessük őket. A legkisebbek megszólításához különösen, de még a nagyobbak számára is fontosak a mesék. Programjainkhoz kevés tematikus és modern mesét találtunk a meseirodalomban, így azt gondoltuk, egy környezet- és természetvédelmi meseíró pályázat meghirdetésével megpróbálunk jó zöld mesekönyvet alkotni. A mesékhez aztán mesekiállítás és „mesés” múzeumpedagógiai programok is társultak.


- Kik és hogyan működtek közre/vettek részt a megvalósításban?


Részlet a mesekönyvből

A pályázat sikeres volt; közel 300 hazai és határon túlról érkező mesepályázatból válogattuk ki – témában is változatosságra törekedve – a legjobbakat. Akik nélkül nem készülhetett volna el a könyv: Domonkos Anett Réka a könyv nyelvi lektora és a szerkesztésben legfőbb segítő. A pécsi Szent Mór Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alsós, rajzoló diákjai Kovalovszki Éva tanárnő vezetésével. A pécsi Eszperantó utcai „Zöld” óvoda óvónői és gyermekei, akik a mesék válogatásában vettek részt. Kálmán C. György irodalomtörténész, Buchert Eszter a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese, Török Ildikó és Várnagy Gabriella múzeumpedagógusok. Igen fontosak a szponzorok: a Nemzeti Kulturális Alap és a Wildhorse UCG, amelyek jelentős anyagi támogatása nélkül nem kerülhetett volna nyomdába a könyv. Amatőr szerkesztőként sok segítséget kaptam a nyomdai előkészítést végző Tér Nyomdai és Grafikai Stúdió munkatársaitól.

- Hogyan fogadta a közönség?

Akikhez eljutott a könyv, és ezt jelezték nekünk, örömmel fogadták. Szülők, nagyszülők, pedagógusok kedvelik, óvodák használják. Pszichológus és környezeti nevelő szakemberek, muzeológusok, múzeumpedagógusok is elismeréssel nyilatkoztak róla. Az ország különböző részeiről több óvoda vásárolt belőle. A pécsi szponzor jóvoltából Pécs minden iskolájának könyvtára kapott egy mesekönyvet. A kiadott, bár nem nagy példányszám jelentős része elfogyott.

 

- Mit tartasz a kiadvány legnagyobb erősségének?

Eddig nem létezett ilyen mesekönyv, most megszületett. Témákban változatos, aranyos, izgalmas vagy szépen, jól megírt történetek, „egész estés” mesék, hozzájuk gyönyörű gyerekfestmények – egy olyan kemény borítós mesekönyvben, melyet tényleg jó kézbe venni.

Maratoni meseolvasás

- Milyen irányban tervezitek továbbfejleszteni az ötletet? Ebben segít-e, és ha igen, hogyan a kapott elismerés?

A zöld meseíró pályázatra sokkal több jó mese érkezett, mint ami a könyvben megjelenhetett. Sokkal nagyobb körhöz is szeretnénk eljuttatni a meséket, mint a kis példányszámú megjelenés és a múzeumpedagógiai foglalkozások. Ezért a pályázatra érkezett további legjobb mesék online megjelentetését tervezzük, melyek előbb-utóbb kiegészülnek a díjnyertes könyv meséivel is, és talán még sok egyéb mással. A könyvhöz hasonlóan gyerekrajzokkal illusztrált meséket tervezünk, melyek elérhetőségét minél több gyerek- és „zöld” weboldalra szeretnénk eljuttatni. Ennek megvalósításához természetesen nagyon jól jön a díjjal elnyert támogatás. Hálásan köszönjük a díjat, mert ez új lendületet adott a mesekönyvnek és nekünk is!

kategóriák