Csillagászat, bányapénzek és kitüntetéstan

A csillagászat és az éremtan kapcsolata, a szegedi középkori pénzverés kérdései, a bányapénzek hétköznapi használata. És ez csak a kezdet!

Magyar Múzeumok Online 2011-09-02 08:00
Cikk küldése e-mail:

A csillagászat és az éremtan kapcsolatát, a szegedi középkori pénzverés kérdéseit, a bányapénzek hétköznapi használatát és a Szent György rendhez fűződő kitüntetések eredetét is megismerhetik az érdeklődők a VIII. Numizmatika és a Társtudományok Konferencia előadásainak anyagából szerkesztett, a Móra Ferenc Múzeum közreműködésével megjelentetett kötetből. A soron következő, kilencedik konferencia a Fekete házban kerül megrendezésre 2011. október 5-7. között.

A kötet 18 tanulmánya széleskörűen mutatja be a numizmatikát és társtudományait: a csillagászattól kezdve a számítástechnikán, közgazdaságtanon és kitüntetéstanon keresztül egészen az irodalom- illetve művészettörténetig találhatunk értekezéseket a 2009-ben megrendezett konferencia gyűjteményében.

Az olvasók megtudhatják, milyen fontos szerepet töltött be a csillagászat a pénzverésben: a római érméktől a középkori dénárokon keresztül mutatja be a szerző a csillagászati ábrázolások változásait, átalakulását. A csillagászat mellett az úgynevezett bányapénzekről is szól a kötet, melyekkel a bányászok könnyű elvándorlását, kóborlását gátolták meg a régi időkben.

A tanulmányokból kiderül továbbá, hogyan zajlottak a 17. századi financiális spekulációk, hogyan gondolkodott Mikszáth Kálmán a dualizmus korának pénzügyeiről, a papírbankók megjelenéséről, vagy milyen jellemzőkkel bírtak az orosz Szent György rendhez tartozó kitüntetések. Lapis András szegedi éremművész az emlékérmek megszületésének folyamatába vezeti be az olvasót: írásából kiderül, miért kellett 25 évig a fiókban lapulnia annak a Haydn éremnek, melyet végül 2009-ben jelentettek meg.

A soron következő, IX. Numizmatika és Társtudományok Konferencia október 5-7. között a Fekete házban kerül megrendezésre.

A kötet a Móra Ferenc Múzeum, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének közös kiadásában, az NKA támogatásával jelent meg.

kategóriák