A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Manapság kevés olyan múzeumot ismerünk, amelyhez nem köthető weboldal vagy virtuális program. Bárhova menjünk is, szeretjük előre megnézni a lehetőségeket, újdonságokat. Mindezt megtehetjük a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának honlapján is.

2011-04-13 08:32
Cikk küldése e-mail:

Honlapelemzés

Múzeum a várban

A sárospataki vár a 17. században került a Rákócziak kezébe. 1945-től a magyar állam tulajdona, 1950-től gondozzák múzeumként. A vár megkerülhetetlen a hazai építészet-történetben, hiszen az egyes várbővítések révén a gótikától a romantikáig minden jegy megfigyelhető. Nem meglepő hát, hogy a múzeum honlapjának kezdőoldalán a vár magvaként ismert Vörös-toronyról és a belső várudvarról láthatunk egy-egy fotót.

Toronyból tartalom

A látványos, bár nem túl jó minőségű felvételek mellett egyből szemünk elé ugranak legfrissebb programok és leírásaik. Az információkat vagy plakátokat elmenthetjük PDF-formátumban, vagy kinyomtathatjuk, esetleg e-mailben ajánlhatjuk. Mindezt kis ikonok teszik könnyebben elérhetővé a programleírás mellett.

A honlap külső megjelenése egyszerű, kicsit hivatalos (szürke háttér), és egy picit üresnek tűnik, mert a honlap két szélső sávja "reklám nélküli", és viszonylag kevés kép színezi. Ennek ellenére a hatás nem marad el. Ennél nagyobb gond a kicsi betűméret, hiszen a szöveg néhány helyen szinte összefolyik.

Menürendszer

A menürendszer eléggé összetett. Tartalmazza a kiállítások fajtáit, a kapcsolatokat, turisztikai információkat (nyitva tartás, jegyárak, térkép stb.), gyűjteményeket. A funkciók közül kettő erőteljesen kiemelkedik: egy online régészeti folyóirat és a várhoz tartozó étterem honlapja, ahol a látogatók előre megtervezhetik ebédjüket.

Az állandó kiállításokról szöveges információ található, csak némelyikről kaphatunk vizuális élményt.

A kiállításokat 2006-ig visszakereshetjük, sőt böngészhetünk a szakmai publikációk között is. A programok menüpont az aktuális év eseményeit mutatja be, némelyiket kiemelve. A képgalériában többnyire a kiállítások megnyitóiba nyerhetünk bepillantást, a múzeumban őrzött tárgyakról csak elvétve találunk fotót.

A kiadványok menüpont alatt a múzeumban árusított könyveket tekinthetjük át, sajnos az online vásárlás egyelőre nem lehetséges. 1956 óta a múzeum hivatalos kiadványa a Sárospataki Rákóczi Múzeum Füzetei, amelyek az észak-magyarországi régió és a Bodrogköz helységeivel, társadalmával és néprajzi vonatkozásaival foglalkoznak. Ezenkívül albumok és brosúrák mutatják be Sárospatak történelmét és a várban élők legendáit. A táblázat tartalmazza a kiadvány címét, árát, a kiadás évét, sőt némelyiknél fotó is látható.

Gyűjtemények a virtuális térben

A múzeum négyfajta gyűjteménnyel rendelkezik: néprajzi, képzőművészeti, történeti és régészeti összeállítással. Közülük csak a néprajzi gyűjtemény emelkedik ki egy külön interaktív oldallal, a többi ismét csak szövegesen prezentál.

Ez az egyetlen digitalizált gyűjtemény, ahol az évtizedes gyűjtések eredményeit megtekinthetjük: a múzeum gyűjtőterületéről a paraszti kultúrához, a paraszti élethez és háztartáshoz tartozó tárgytípusok szinte mindegyikével találkozhatunk, de megtalálható a vidék pásztorkodásának és a különböző kismesterségeknek a tárgyi világa is. Részletesen, képekkel illusztrálva olvashatunk a gyűjtemény történetéről, a gyűjtőterületekről és a gyűjtőkről. A programozók munkáját dicséri, hogy minden kép külön is megtekinthető, a képkatalógusban pedig az anyag, a készítés helye és a megnevezés alapján rákereshetünk a tárgyra. Miután kidobta őket a program, nagyítva is gyönyörködhetünk bennük.

Az aloldalon két kiállításra is "betekintést" nyerhetünk. A hegyaljai szőlészet és a népi lakáskultúra Pusztafalun a pataki központi múzeumot összeköti Bodrogköz és Hegyköz "kicsi" tájházaival, s ezáltal is kíváncsivá teszi az érdeklődőket. Ajánlatos a programot Mozilla Firefox böngészővel nézni, az Internet Explolernél nem találunk görgetősávot, így nem lehet az adott anyagot megtekinteni - bár erre a múzeum honlapján nem hívják fel a figyelmet.

Pataki Régészeti Híradó

A Pataki Régészeti Híradó online folyóirat azonnal felhasználóbarát oldalnak tűnik. A betűméretet tetszés szerint lehet növelni vagy csökkenteni, és a közösségi oldalak szolgáltatásainak többségével rendelkezik (regisztrálás, letöltés, hozzászólás, szavazás stb.)

Minerva a Bodrog-parti Athénban

A weboldal a Minerva projekt tíz pontja alapján is értékelhető: átlátható és hatékony. Mindent a megfelelő helyre kategorizáltak be, így nem muszáj az archívumok között kutatnunk. A honlap naprakész, általában a legfrissebb információkkal szolgál. A tartalmakhoz hozzá lehet férni, ám ettől még kevésbé felhasználóbarát és reagálóképes. Az oldalt angol nyelven lehet még megtekinteni. Erre rálépve egy külön internetes felugrás következik. Sokkal színesebb és a betűmérettel is a helyükön vannak, mint a magyar nyelvű honlapon, ráadásul még hozzá is lehet szólni az egyes cikkekhez. A honlap több internetes oldallal van kapcsolatban, mint a Magyar Nemzeti Múzeummal vagy a városéval. Archiválásra törekednek, több régebbi adatra is rákereshetünk. A múzeumot összességében mutatja be, nem tér ki a részletekre. A rendelkezésre álló információk rendszerezettek és a fenntartó láthatóan törekszik a fejlesztésre. Biztosak lehetünk abban, hogy pár év múlva még gazdagabb honlapra kattinthatunk.

kategóriák