É mint égbolt - Egy művészeti ábécé

Még karácsony előtt jelent meg, de akár most is, egy szomorúbb szerdán vagy egy vidámabb vasárnap is kedves meglepetés lehet egy gyereknek ez a művészeti ábécéskönyv, legyen akár nagycsoportos óvodás vagy alsós.

2011-04-03 23:26
Cikk küldése e-mail:

 Kicsik, nagyok, még nagyobbak

A szóróanyagon az olvasható, hogy ezt a múzeumpedagógiai kiadványt 4-10 éves gyerekeknek, a családjuknak és pedagógusaiknak ajánlják. A kisebbek "bevezetés a művészetbe" jellegű képeskönyvként lapozgathatják, a műalkotásokkal való ismerkedés első lépéseként. A nagyobbak a művészi alkotások megismerésének élményén túl betű- és szótanulásra is használhatják a könyvet. Gyerekek és felnőttek együtt is játszhatnak a segítségével: vajon az egyes műalkotások milyen képzettársításokat váltanak ki a másikból? A bevezetőben pedig arra ösztönzik az olvasót, hogy soroljon fel olyan szavakat, amelyek a művek láttán eszébe jutnak, mondja el, mit gondol a műről, fedezze fel a részleteit, mesélje el az ábrázolt történetet, vagy akár találjon ki újat.

Az ötletgazda

Juhász Litza múzeumpedagógus, a könyv megálmodója 10 éve dolgozik a Szépművészeti Múzeumban. Az első 5 és fél évben a múzeumban akkoriban működő régi Baráti Kör önkénteseként tevékenykedett, ma már a Múzeumpedagógiai Osztály munkatársa. Múzeumpedagógián abban az időben főleg tárlatvezetést értettek, még híre sem volt a későbbi interaktív foglalkozásoknak, műhelymunkáknak. Aztán a Baráti Kör kezdeményezésére havi egy szombati foglalkozást szerveztek gyerekeknek, ennek köszönhetően Litza önkéntesként próbálta bővíteni a programkínálatot: heti foglalkozásokkal, kiadványok készítésével. A kezdetektől, 10 éve szervezi a nyári táborokat, később kollégáival közösen kialakították az osztályfoglalkozások módszerét, melyben felkészítő és levezető órákat tartanak, egynapos rendezvényeket, továbbképzéseket szerveznek. Most egy kutatóprojekten dolgozik felnőttek számára, amelyben azt vizsgálják, hogyan segítheti őket a rajzolás a tanulásban.

A kötet

A kötet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében, az állandó kiállításon szereplő műalkotások közül mutat be 40 darabot. Jó néhány éve nem készült hasonló kiadvány, amely az állandó gyűjteményt helyezi az érdeklődés középpontjába, hiszen az elmúlt évek kisebb-nagyobb időszaki kiállításaihoz készült családi, ifjúsági vagy gyerekfüzetek komoly energiabefektetést igényeltek a múzeumpedagógusoktól. Ahogy Litza fogalmaz: "Szeretném, ha minél több ember megismerné a Szépművészeti Múzeum műveit, ez egy keret arra, hogy kiemelhessünk néhány alkotást az állandó gyűjteményből."

A külföldi múzeumok sok könyvet adnak ki saját gyűjteményeikről, szinte minden korosztálynak készítenek kiadványokat, Litza szerint ez követendő példa. Ha a gyerekek látják a műveket, ha találkoznak velük egy könyv hasábjain, talán kedvet kapnak, és hamarabb bejönnek a múzeumba, hogy itt eredetiben is megnézzék a műalkotásokat.

Néhány kép a sok ezerből

A képválogatás érdekes folyamat volt: olyan képeket kellett találni, amelyek jók, érthetők, megfelelnek a gyerekek, családok számára. A műtárgy témája pedig az a szó, amellyel párosították: a mint alszik, á mint ásít, b mint bika, c mint cipő (itt éppen nem találtak olyan főmotívumot, ami cipővel kezdődik, de kép témája miatt maradt ez), cs mint csend. Található benne ige, konkrét és absztrakt főnév, ember, állat, növény, csendélet, az utolsó kép sok gyerekről szól, ezért lett a zs a zsivajjal párosítva. A múzeumnak mind a hét gyűjteménye (a Vasarely Múzeumot leszámítva) képviseli magát műtárgyakkal a grafikától az antik vázáig, az egyiptomi szobortól a festményig. Körültekintő válogatás, de a legfontosabb, hogy a gyerekek, a családok számára rokonszenves legyen.

Litza szerint jó lenne megkérdezni a gyerekeket, milyen képeket tennének ők egy ilyen könyvbe, jó lenne velük együtt dolgozni, hogy ők tudjanak felállítani egy gondolatmenetet, amelynek alapján a képeket kiválasztanák, jó lenne lehetőséget kínálni nekik, hogy a kiállított művekből (színek, formák, témák alapján) valamiféle rendszert csinálhassanak, és azt mások megnézhessék.


É mint égbolt
Szépművészeti Múzeum, 2009
86 oldal, kemény borító
Szépművészeti Múzeum könyvesbolti ár: 1890 Ft
A Pagonyban, az Írók Boltjában, a Két Egérben: 2000 Ft

kategóriák