A múzeumi tanulás kézikönyve

A közelmúltban megjelent tanulmánykötet elsősorban pedagógusoknak nyújthat segítséget abban, hogyan használhatják (fel/ki) a múzeumokat oktatási tevékenységük során.

2011-04-03 23:12
Cikk küldése e-mail:


Könnyen, gyorsan múzeumul - avagy tanuljunk meg múzeumban tanulni

 Múlt

Amikor jó pár évvel ezelőtt szakdolgozathoz múzeumpedagógiával kapcsolatos szakirodalmat kerestem, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a könyvtáros segítségét kértem, aki a számítógépes nyilvántartásban - ha emlékezetem nem csal - csupán egy-két találatot kapott. Egy vékonyka, történelemtanároknak szóló kötetre emlékszem, amely elég érdekesnek mutatkozott, de az a tény mégiscsak meglepett, hogy egy ekkora könyvtárban szinte alig található múzeumpedagógiával kapcsolatos anyag.

Jelen

Ma már sokkal/valamivel jobb a helyzet, bár még mindig azok járnak jól, akik megértik az angol nyelvű szakirodalmat, amely szinte végtelen tárháza a különféle elméleteknek, ötleteknek, felméréseknek és statisztikáknak.

Magyarországon van mit bepótolnunk a magyar nyelvű múzeumpedagógiai szakirodalom terén. Ebben segíthet Vásárhelyi-Kárpáti A múzeumi tanulás kézikönyve címmel nemrég megjelent tanulmánykötete, amely az Európai Unió Tempus kutatási és fejlesztési programja által támogatott SciComPed Projekt egyik terméke.

A kötet elsősorban a tudományos média, illetve a műszaki-természettudományi muzeológia területéről meghívott szakemberek írásait tartalmazza, ami azért különösen nagy jelentőségű, mert köztudott, hogy a természettudományok iránt jelentősen megcsappant az érdeklődés a diákok körében. Ez a tanári szakokra jelentkezők számában is nagymértékben érzékelhető, sőt egyes szakértők szerint a helyzet katasztrofális. Ha egyre kevesebb a (jó) tanár, aki meg tudja szerettetni a műszaki és természettudományokat a gyerekekkel, akkor ez az állapot továbbromlik.

Jövő?

Ez a könyv a fent említett projekt keretében megvalósult, 2 × 30 órás, pedagógusokat megcélzó tanfolyam jegyzeteként készült, amelyet a részt vevő tanárok későbbi munkájuk során is segítségül hívhatnak. Jó hír, hogy a tervek szerint, kissé átdolgozva, kézikönyv formájában is megjelenhet a szélesebb közönség számára. A szerzők között egyaránt találhatunk felsőoktatási intézményekben, iskolákban tanító, vagy a tanfolyamok során meglátogatott múzeumokban dolgozó szakembereket és külföldi szaktekintélyeket is.


A múzeumi tanulás kézikönyve
Szerkesztette:
Vásárhelyi Tamás és Kárpáti Andrea, Farkas Zsuzsanna közreműködésével Magyar Természettudományi Múzeum
ELTE Multimédiapedagógiai és Információtechnológiai Központ
Budapest, 2010

kategóriák